Pál József: én személy szerint semmilyen hibát nem követettem el

2013.10.10. 18:34 szegedi.bennfentes

Gergely Pál

Gergely Pál 2013. október 9. 20:36

Kedves Bennfentes Blog!
Pál József engem kért meg, hogy elküldjem reakcióját az őt ért vádakkal kapcsolatban Önnek/Önnöknek, melyet alább másolok be!
Üdv.: Pál Gergely

Kelletlenül ugyan, de reagálni kényszerülök néhány, közelmúltban megjelent blogbejegyzésre. Az ezeknek alapját képező, gyűlölettől fűtött, közéleti tevékenységemet és személyemet érintő aljas és természetesen névtelenségbe burkolódzó blogokban megfogalmazott vádakra eddig nem válaszoltam, mivel még ilyen negatív formában sem kívántam szintjükre süllyedni.

Metafizikai terminológiával élve: a nem létezőt nem akartam ezáltal én magam létbe hívni. A most olvasott cikkek némileg változtattak az eddig megszokott stíluson, valamivel civilizáltabbak, bár az alaptalan vádakat megfogalmazó újságíró(k), blogoló(k) (vagy megbízóik) nevét itt sem látom (János evangélium. „az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert tetteik gonoszak volta”). Új szál viszont a politika befűzése az áltörténetbe (Egyenlítő TV), amely az 1998-2000 közötti helyettes államtitkári tevékenységemre vonatkozik.


Szükségesnek tartom az alábbi, egyébként könnyen ellenőrizhető tények kijelentését.
Eddig erre nem kaptam felkérést. (szerk.: Mi kértük)


Az alaphelyzet: a SzTE Szervezeti és Működési Szabályzata szerint a doktori eljárások lebonyolítása, felügyelete nem a nemzetközi, hanem a tudományos rektor helyettes feladata, aki e jogkörét a Doktori Intézet igazgatóján keresztül is gyakorolja. Magyarán az PhD-ügyekben csak részterületeken vagyok érdekelt. Az eljárásokat a Doktori Iskolák kezdeményezik, folytatják le a Kari Doktori Tanács segítségével. Az Egyetemen 19 doktori iskola működik, a végső döntési szerv a közel 30 tagú, részben külsős professzorokból álló Egyetemi Doktora Tanács, amely dönt a fokozat odaítéléséről.


A Magyar Akkreditációs Bizottság az említett fiatal kolléga Károlin szerzett PhD fokozatát megsemmisítette és egyben javasolta, hogy más egyetem irodalomtudományi doktori iskolájában próbálkozzon újra. A Károli megfelelő doktori iskolájának új vezetője ebben az ügyben a szegedi egyetemet kereste meg, mivel a jelölt témájának, munkájának a megítélésére itt volt meg a megfelelő szakmai háttér. Az SzTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolája befogadta a jelöltet és dolgozatát. (Rajtuk a keresztnév jól láthatóan Márton.) Az IDI a törvények és a belső szabályzatok által előírt módon javaslatot tett a (külsős) opponensek és a bíráló bizottság tagjaira. Mindkét opponens (ELTE, DTE) és az egyik bizottsága tag (DTE) külsős volt, pusztán, megint csak a szabályoknak megfelelően, az elnök, valamint a másik bizottsági tag volt a szegedi egyetem munkatársa. Ezt a mind szakmai, mind formai szempontból megfelelő javaslatot a Kari Doktori Tanács (ennek vagyok az elnöke) változtatás nélkül elfogadta, s így „hivatalból” kijelöltem a bizottságot. A védésre 2010. november 24-én került sor, és sikerrel zárult.


2011. elején először egy álügyvédi megkeresés érkezett az SzTE-re, ennek leleplezése után pedig egy másik a BRFK-tól feljelentés okán. A bekért adatok áttanulmányozása után a rendőrség ejtette az ügyet. Időközben az egyetem felfüggesztette a fokozat kiadását, s a végső döntést csak akkor hozta meg az orvosprofesszor vezette Egyetemi Doktori Tanács, miután a jogászprofesszorok egyöntetű véleményét elfogadta, vagyis: a korábban szerzett fokozat „megsemmisítését” úgy kell tekinteni, mintha az meg sem történt volna, tehát az eredeti (korábbi) állapotot (még nem adott be doktori pályázatot) kell visszaállítani.
A legutóbb kapott blog abszurditásai, amelyek e terület legelemibb ismereteinek hiányáról tanúskodnak, de a vádak alapját képezik :


Állítások:


„Pál József rektorhelyettes…kilenc éves MTA tagságát a blog Mészáros Márton doktori fokozatszerzésének érdekében tett közreműködésével hozza összefüggésbe…”
Az igazság: Az akadémiai tagság (levelező vagy rendes)nem meghatározott időre szól (ld. http://www.facebook.com/l/LAQEaFTOrAQE0W0GIXZX_fd3WeQvcnhZZTwdzwVmWv47f2w/mta.hu/data/files/2013_evi_akademikusvalasztas_eljarasi_szabalyzata.pdf), tehát nem volt, s nem is lehetett volna kilenc éves akadémiai-tagságom. Ha mégis feltételezzük, akkor ennek kezdete 2004-ben lett volna, vagyis öt évvel korábban, mint ahogyan az említett kolléga benyújtotta disszertációját a Károlin. (Eléggé vicces, hogy ennyire előre biztosította volna a disszertáció sikerét akadémikusi tagajánlóm. Egyébként ehhez három akadémikusra lett volna szükség és az MTA I. Osztálya legalább 50 %-os támogatására!)
„A Jhnnsclvn's Blogon feltöltött, fényképezett dokumentumok szerint az eljárás befogadását Pál József személyesen engedélyezte.”


Az igazság:

A pályázat az SzTE BTK irodalomtudományi Doktori Iskola Összehasonlító Irodalomtudományi Képzési programjához érkezett, a szokásos gyakorlatnak megfelelően a képzési program vezetője, egyetemünk nagy tekintélyű, Herder-díjas emeritus professzora (nem témavezetőként) tett támogató javaslatot arra, hogy az értekezést eljárásra bocsájtsák. Ezután mind az IDI, mind a Kari Doktori Tanács egyhangú szavazással ezt engedélyezte. Minderről természetesen jegyzőkönyvek készültek. (A Tanács elnökeként ekkor kértem fel a bizottságot.) Témavezető váltás az ügy szegedi szakaszában egyáltalán nem történt, ugyanaz, akit a Károlitól kaptunk, ld. lenti linket).

„Az elektronikus rendszer azonban nem fogadta el a két éven belüli kettős védést, így a blog szerint a Károli és a Szegedi Tudományegyetem dupla okirathamisításhoz folyamodott: a KRE “elmaradtként” tüntette fel a megtörtént károlis védést, a Szegedi Egyetem pedig átírta Mészáros keresztnevét Mártonról Istvánra, ezzel kikerülve a rendszer szűrését. Az engedélyezés Mészáros István néven történt, még az oklevelet ismét Mészáros Márton névre állították ki.”


Az igazság: Az érvényben lévő rendeletek szerint az Egyetemeknek semmilyen kötelezettsége nincsen arra nézve, hogy a MAB-felé jelezze folyamatban lévő doktori eljárásait. Így, értelemszerűen, nem tettük ezt az említett kolléga esetében sem, sem helyes, sem helytelen keresztnévvel. Nyilvánvaló ebből, hogy a MAB nem „engedélyezi” a doktori eljárásokat, ráadásul nincs is „szűrőrendszere”, amit a SzTe kijátszhatott volna. Sőt, nyilván sem tartja a doktori eljárásokat. Az Irodalomtudományi Doktori Iskola adminisztrátora véletlenül a doktori adatbázisba a helytelen keresztnevet vitte fel, ezt azonnal korrigálta, egyébként a cím alapján a disszertáció ezalatt is azonosítható maradt. Az adminisztrátori tévedés az eljárás szempontjából teljes mértékben irreleváns volt, a témában semmilyen esemény nem következett be az említett idő alatt. (Az adminisztrátor az iskola vezetőjétől dorgálásban részesült.)


A 185 oldalas (=393.125 leütés a kötelező minimum 270.000) disszertáció az SzTE repozitóriumában itt található: http://www.facebook.com/l/HAQFX6-oiAQEUOCT1y2x36FsSM1Cy7ElQ-DCmLUWvh6mPAA/doktori.bibl.u-szeged.hu/617/
Országos Doktori Tanács honlapján a témavezetőnél:
http://www.facebook.com/l/mAQGk5574AQEU3Zsv_ak2S7yBED7471WACwvl4wOilp3Nwg/www.doktori.hu/index.php?menuid=192&sz_ID=1323
ODT-n a védési lapján pedig itt:
http://www.facebook.com/l/YAQHpLy4YAQHoGKmMrMOl75PpBl6flj09_g63osGgL6_iWg/www.doktori.hu/index.php?menuid=193&vid=6259


A tények ezek.

Sem a Szegedi Tudományegyetem, sem én személy szerint semmilyen hibát nem követett(em) el az eljárás során.


A blogolók személyének és szándékának minősítésére fent olvasható a jánosi idézet, amelynek folytatása: „Aki ellenben az igazsághoz szabja tetteit, a világosságra megy, hagy derüljön fény a tetteire… „(Jn.3.21)
Pál József

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedibennfentes.blog.hu/api/trackback/id/tr475562308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

népbíró 2013.10.10. 19:24:41

Pál hazudik. Sokmindenben, de itt csak egyet emelek ki, amit mindeni ellenőrizhet. Szerinte em történt Szegeden témavezetőváltás, mindig is ugyanaz volt a témavezeő, aki a Károlin: Hansági. Ezzel szemben a SZTE által az országos doktori adatbázisba feltöltött és 2010. 11.24-én és 25-én lementett adatok szerint Fried István volt a témavezető és a jelöltet még Mártonnak hívták. A 2010. 12. 6-án lementett adatok szerint már nem Fried, hanem Hansági volt a témavezető, és a jelölt keresztneve István. Abban is hazudik, hogy a Károlin Hansági volt. A Károli összes feltöltött adata szerint ott fel sem merült Hansági neve, csak Szabó Andrásé. Pál hazugságait mindenki ellenőrizheti, mert a védés napján és közvetlenül utána lementett ellentmondásos sőt zűrzavaros adatok már akkor nyilvánosságra kerültek: jhnnsclvn.wordpress.com/2010/12/08/brutal-cheating-by-hansagi-and-meszaros-in-szeged-hansagi-es-meszaros-brutalis-csalasa-szegeden/
Persze nemcsak ebben hazudik, de a többit majd máskor...

bedesanya 2013.10.10. 22:24:17

Nem értem azt az érvelést, hogy egy csaláson kapott doktorandusz azonnal jelentkezhet új eljárásra, mert visszavonták a fokozatát, azaz semmis, "tiszta lappal" indulhat újra. Ha pl. egy sportolót doppingoláson kapnak, először is elveszik az érmét (analógia: mint Mészáros fokozatát). De nem állhat azonnal rajthoz a következő versenyszámban, mert egy időre diszkvalifikálják büntetésből. Ha Pál érvelése igaz lenne, akkor direkt csalásra kellene gyúrnia mindenkinek, mert ha bejön, azonnal doktorok leszünk, és ha nem, azonnal próbálkozhatunk máshol. És így tovább, amíg valahol csak megkapjuk azt a nyomorult dr-t. Micsoda cinizmus kell egy lyen érveléshez!

szegedi.bennfentes 2013.10.11. 18:42:25

@népbíró:
Tervezünk egy választ írni, mert tele vagyunk kérdésekkel. Ha van bármi amit megkérdeznél, írd meg. Tolmácsoljuk.

szegedi.bennfentes 2013.10.11. 18:42:57

@bedesanya: Jó az analógia. Nekünk vannak kérdéseink, de hamarosan feltesszük őket nyilvánosan

népbíró 2013.10.12. 23:18:29

Erwin feltette a kérdéseinket a fb-on. Kicsit kaotikusan, mert sietett, és sok a háttérinfója, mindent nem tusott beleírni. Az első kérdező (Semmi Nincs) is nagyon jó!

Várunk még doksikat, valszeg be tudjuk szerezni, mit válaszoltak Pálék a rendőrségnek. Abban állítólag még más okirathamisításra is fény derül. Pl. hogy MM cum laudéjét hogyan húzták fel summára. Az nagyot fog szólni, Klukovits írta alá.

Mi is tervezünk választ írni.

balo83 2013.10.22. 00:33:32

Van fenn a neten néhány levél mutatóba, amelyből kiderül hogy a SZTE-re nem a védés után érkeztek a jelzések a törvénytelenségről, ahogy Pál Józsf állítja, hanem már jóval előtte. És nem egy vagy kettő, ahogy Pál írja, hanem legalább száz: jhnnsclvn.wordpress.com/2013/10/20/potholes-and-traps-on-pals-way-6-pal-is-a-liar-katyuk-es-kelepcek-a-pali-uton-6-pal-a-hazug/

A Pál által megadott linkeket fenntartással érdemes kezelni, mert Pál és Klukovics folyamatosan barkácsoltak az adatokon.

balo83 2013.11.08. 20:27:43

Mi ez a nagy csönd a blogotokon? Válaszolt már Pál a kérdésekre? Vagy leállítottak benneteket?
süti beállítások módosítása